Tehnologie incalzire infrarosu

Incalzitoarele cu infrarosu SOLAMAGIC au la baza tehnologia HeLen, incalzire prin infrarosu generat de o lampa cu halogen, tehnologie dezvoltata la inceputul anilor 2000 de Philips in colaborare cu SOLAMAGIC GmbH, Germania.

Fata de incalzitoarele cu cuart sau cele cu gaz, incalzitoarele cu halogen SOLAMAGIC functioneaza mult mai economic, eficient si durabil. Cel putin 92% din energie electrica consumata este transformata in caldura infrarosie din spectrul de radiatie calda iar durata de viata a lampilor halogen este de 5000 de ore de functionare, ceea ce transpus intr-o utilizare sezoniera si a unui nr. de ore pe zi, implica o durata de viata de ani buni de zile pentru un incalzitor halogen SOLAMAGIC.

tehnologie-1

Forme de transfer al caldurii
  • Conductia => prin contact direct intre corpul fierbinte si cel rece;
  • Convectia => prin intermediul unui mediu lichid (ex.: cazul sistemului de incalzire cu calorifere; el incalzeste aerul dintr-o incinta inchisa, bine delimitata);
  • Radiatia => termenul stiintific, reprezinta transferul caldurii prin unde electro-magnetice fara a avea nevoie de un alt mediu; (ex.: cazul focului de tabara sau al semineului care va incalzeste cand stati cu fata la el, in timp ce spatele dvs. ramane rece);

Zilnic, omul intra in contact cu diverse forme de unde electro-magnetice. De la unde radio si micro-unde telefoanelor mobile, caracterizate de energie redusa ce nu afecteaza corpul uman, pana la radiata X a radiografiilor medicale. Expunerea indelungata la ultraviolete sau raze X nu este indicata pentru sanatatea omului. Doar o parte dintre undele spectrului electromagnetic sunt vizibile pentru om.

Cum functioneaza incalzitoarele Solamagic?

Segmentul “rosu” si domeniul “infra-rosu”, denumite si “radiatie calda”, reprezinta cca. 50% din intregul spectru si fara acesta probabil n-are putea exista viata pe Pamant.

In “Infra-Rosu” sunt diferente mari si de aceea exista 3 subdomenii in functie de forma de transfer a caldurii:

- IR-A (lungime de unda scurta): radiatie calda mare;

- IR-B (lungime de unda medie): radiatie calda medie;

- IR-C (lungime de unda mare): radiatie calda slaba;

Lampa halogen tip HeLeN (linia galbena), folosita de SOLAMAGIC, se apropie cel mai mult de caracteristica spectrului solar (linia rosie), privind intensitatea in functie de lungimile de unda. Caracteristici total diferite se pot constata la lampile cu quartz (linia albastra).

La Solamagic, cea mai mare parte a emisiei de unde (intensitate fata de lungimea unda ) se realizeaza in sectorul IR-A si IR-B preponderent radiatie calda.

tehnologie-2-colaj

tehnologie-3-colaj

Comparatie sisteme de incalzire
Lampa cu halogen Lampa cu quarz Rezistenta electrica
Eficienta termica (% din energia primita transformata in caldura) 92% 60% 40%
Durata preincalzire 1 sec. (90% din putere) 30 sec. (90% din putere) 5 sec. (90% din putere)
Lumina vizibila 6 % 0,5 % 0,05 %
Spectrul infrarosu 34% in IR-A 50% in IR-B 10% in IR-C 3,5% in IR-A 50% in IR-B 46% in IR-C 1% in IR-A 14% in IR-B 85% in IR-C
Sensibilitate la vant Nu Mare Foarte mare
CONCLUZIE: In afara de eficienta termica, lampa Solamagic se caracterizeaza prin emiterea a 84% din caldura in spectrul de caldura mare & mediu (IR-A si IR-B) in timp ce produsele tip Quartz functioneaza in spectrul de caldura mediu/redus.
Solamagic 1400W ECO+ Lampa cu Quartz 2000W Incalzitor cu gaz 4000W
Eficienta termica 92% aprox. 60% aprox. 40%
Caldura radiata 1288W aprox. 1200W aprox. 1600W
Tarif energie (incl. TVA) 0,45 Lei/kWh 0,45 Lei/kWh 60-90 lei/butelie 10 kg
Cost utilizare (pe ora) cca. 0,63 Lei/h cca. 0,90 Lei/h cca. 5 – 9 lei/h

Descarca prezentarea generala a producatorului german SOLAMAGIC GmbH, specializat in fabricatia de incalzitoare infrarosu cu tehnologie halogen.